Website voortdurend onbereikbaar

Enige tijd geleden kwam er een melding binnen van klant C. dat hun website regelmatig offline was. Als je dan gaat kijken zul je zien dat de website altijd online is..... Dit zijn altijd lastige kwesties. Als je geen probleem constateert, hoe moet je dit dan oplossen? Maar uiteraard nemen we zo'n klacht wel serieus en zijn de website regelmatig gaan bezoeken. En inderdaad, toen merkten we ook dat de website soms wel erg lang aan het laden was en uiteindelijk niet online kwam. Twintig minuten later was de website echter weer gewoon online. M.b.v. de logfiles zijn we naar de oorzaak gaan zoeken en daaruit bleek dat een bepaalde bot de webshop constant aan het bestoken was met aanvragen en er geen capaciteit meer over was voor elke ander normale aanvraag. De hinderlijke bot hebben we in een htaccess bestand geblokkeerd, waarna de website gewoon weer bereikbaar werd. Uiteraard nog regelmatig nacontroles gedaan en de logfile bekeken, maar hier stond gelukkig weinig zorgelijks in. Opgelost!

 

Joomla!Dagen 2016

Joomla!Dagen

 

Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 april 2016 kwamen zo'n 250 Joomla gebruikers, ontwikkelaars, professionals, hobbyisten en community leden naar Zeist om kennis en ervaring uit te wisselen, inspiratie op te doen en om te netwerken tijdens de 11 editie van de Joomla!Dagen. Uiteraard waren wij hier het gehele weekend aanwezig en hebben diverse interessante workshops gevolgd.

Hulp bij gehackte website

Klant B. belde op om een afspraak te maken. Er was enkele maanden geleden door iemand een webshop voor haar gebouwd, maar in de zoekmachines doken alleen maar Chinese tekens op. We hebben klant B. om inloggegevens gevraagd en zijn op onderzoek uitgegeaan. Wat gelijk opviel was dat de webshop draaide op een oude Joomla! versie en er was een enorme hoeveelheid extensies geïnstalleerd, die echter nergens toe dienden. Hier was iemand bezig geweest die duidelijk aan het experimenteren was geweest en een enorme rommel had achtergelaten. Vermoedelijk was een van deze extensies lek en bood toegang aan een hacker tot de website. Via FTP konden we ook zien dat er allerlei verdachte bestanden op de server waren geplaatst. Het zou een hoop werk zijn geweest om alles goed na te lopen en op te schonen, maar omdat ook de website heel veel responsive fouten vertoonde en er nog niet veel artikelen in de webshop waren geplaatst, hebben we geadviseerd om met een schone lei te beginnen. Soms is dat sneller en beter dan een gehackte puinhoop op te ruimen. Binnenkort gaan we dus alles opnieuw opzetten (maar dan goed en netjes; wat we niet gebruiken ruimen we op).

Roelfje en Wimpje

Garnalenpelsters Roelfje en Wimpje zijn ware trendwatchers. Deze keer geven zij commentaar op de nieuwe website van het Koninklijk Huis.