Migratie Joomla! versie

Joomla! is ontstaan in 2005 (na een afsplitsing van Mambo). Sindsdien zijn er 6 verschillende versies uitgebracht: Joomla 1.0, Joomla 1.5, Joomla 1.6 en 1.7 (dit waren korte tussenversies), Joomla 2.5. en Joomla 3.x.

 

Binnen elke Joomla! versie zijn er diverse updates geweest:

  • Joomla 1.0.0 tot Joomla 1.0.15 (1.0.1, 1.0.2, 1.0.3…… t/m 1.0.15)
  • Joomla 1.5.0 tot Joomla 1.5.26
  • Joomla 2.5.0 tot Joomla 2.5.28

De huidige versie is Joomla 3.

Elke nieuwe Joomla! versie biedt doorgaans meer functionaliteit aan een website, maar ook verbeterd gebruikersgemak en een grotere veiligheid van de website met het oog op hacken daarvan.

 

Levensduur website

Een designer, programmeur of online-marketeer hanteren ieder een andere invalshoek als het gaat om de vraag "Hoe lang een website meegaat". Omdat wij echter uitsluitend websites bouwen m.b.v. Joomla! hebben wij primair te maken met de realiteit van de ontwikkeling van deze software, die als zodanig bepalend is voor de levensduur van een website die op basis van Joomla! is gebouwd.

 

Gemiddeld heeft een Joomla! versie een levensduur van 2 jaar met na-ondersteuning voor nog eens 2 jaar. Dit betekent dat de levensduur van een Joomla! website 4 jaar is (mede afhankelijk van het tijdstip waarop de website is gebouwd). Dat lijkt misschien kort, maar software-ontwikkelingen gaan nu eenmaal enorm snel en dit is niet anders dan bij een ander Open Source CMS.

 

Na deze periode zal een website nog zeker gewoon blijven functioneren, maar kwetsbaarder zijn met het oog op veiligheid en andere problemen.

 

PolderWebDesign benadrukt klanten hier rekening mee te houden en zich van de risico's bewust te zijn, maar verplicht hen tot niets. Een migratie kan een hoop werk zijn en een hoop kosten met zich meebrengen. Als een website van levensbelang is voor een organisatie dan is tijdige migratie echter ons nadrukkelijk advies.

 

TIP:  Reserveer jaarlijks ca. 25% van de bouwkosten van een website t.b.v. vervanging en tussentijds onderhoud. Hierdoor wordt voorkomen dat u voor financiële verrassingen komt te staan als vernieuwing van de website aan de orde is of uw website een (grote) onderhoudsbeurt nodig heeft.

 

Update of migratie?

Binnen een Joomla versie zijn er gemiddeld 6-8 updates per jaar. Deze updates zijn vrij eenvoudig uit te voeren en kosten doorgaans weinig tijd. Een website wordt b.v. geupdate van versie 3.4.6 naar 3.4.7, daarna 3.4.8, etc. Met een onderhoudscontract bent u ervan verzekerd dat deze updates tijdig worden uitgevoerd.

 

Overstappen van een oude Joomla! versie (b.v. 1.5) naar een compleet nieuwe versie (b.v. 3.x) is echter een heel ander verhaal. We spreken dan ook niet meer van een update, maar van een MIGRATIE.

In zo'n situatie is de migratie van Joomla! zelf m.b.v. een speciale migratiecomponent redelijk goed uit te voeren, maar het vele werk zit hem met name in de migratie van de aanwezige extensies, die een migratie niet overleven en compleet opnieuw ingebouwd moeten worden.

 

Hoe meer extensies een website bevat en hoe groter het gat tussen de oude en nieuwe Joomla! versie is, hoe meer werk de migratie zal zijn.

Oude websites zijn bovendien qua webdesign vaak verouderd en niet mobiel-vriendelijk (responsive). Een migratie is dan vaak tevens het moment om het ontwerp te verjongen en responsive te maken. Is er een wens tot een aangepast - mobielvriendelijk - design dan zijn hier extra kosten aan verbonden.

 

Migratie = Maatwerk

Een migratie is altijd maatwerk en pas na onderzoek van de oude website kunnen wij een indicatie geven van de kosten. Neem gerust contact op en informeer naar de mogelijkheden.